Вы не вошли.
Купила фікус еластіку, він майже як я зростом. І чашку "Спердаляй". Всім - і собі, і котику, і співавторці. На вихідних запросимо в гості поляків і питимемо каву з цих чашок, сидячи під фікусом XD
Побувала на тренінгу для аніматорів з ГО, дуже надихнуло, вигадала один симпатичний проект. Поки що без подробиць, але творчий і перспективний. Вже купила для нього фарби так, я дуже ентузіастичний рицеж XD Довго думала, де бачила голову організації, потім - блін, та це ж пан Радек, у якого я вже 3 рази на екскурсіях була! Обійнялися, він неймовірно класний. Але тепер треба вітамінки попити, чи що, зовсім пам'ять підводить...
В неділю почну сюди викладати свою казочку про лисиць, єєє! Нарешті вичитала і переписала!
Ну й ще одна покупка. Це білі гриби, поляки їх називають "правдзівки", тобто правдиві гриби. Все інше - то недостойне фе.

Отредактировано (2025-10-08 20:41:56)
Споживацьке.
Чому в Польщі не продають шоколадне морозиво в шоколаді? Навіть з України везуть тільки пломбір!
Співавторка подарувала Tom Ford Bitter Peach, як же я його люблю, це щось. Він такий терпкий, осінній, теплий.
Знайшла ідеальний шампунь для себе - Paul Mitchell Awapuhi...
...й ідеальний бренд одягу, принаймні стосовно кольорової гами. Але поки що задорого https://www.gudrunsjoden.com/en-eu
Й наостанок. Трохи осіннього вайбу у вроцлавських магазинах XD

Отредактировано (2025-10-10 18:11:14)
Мені подобається морозиво black кавa від Рудь. Там вафельний ріжок, чорний шоколад і кава. На мій смак найкраще!
https://www.atbmarket.com/product/moroz … 6KVvTKyQDu
Бренд одягу крутецький, але ціни не гуманні зовсім. Але кольори зашибісь просто!

(Трохи поправив ))
Отредактировано (2025-10-10 20:08:15)
Рудь?
В будь-якому разі я тут не бачу його, на жаль(
ціни не гуманні зовсім
Ага, таке враження, що одяг валькірії шили))
(Трохи поправив ))
Пошукала - нема його в Польщі. Страждатиму тепер XD
Чудовий день, боже макаронний, який чудовий день.
1. Підземелля Проєкту Арадо (КБ компанії, що майже побудувала перші реактивні літаки ДСВ - Arado 234 Lightning та Арадо 555). Розповім докладніше наступними днями. І власне чудова Каменна Гура - старе містечко, де досі пахне вугіллям.
2. Кшешувське абатство - бароковий історичний монастир цистерціанців 1242 року. Дуже цікаве, потім розповім байки про нього.
3. Оригінальні дерев'яні будинки шльонських ткачів початку 18 століття, відомі як Дванадцять апостолів. А які там креативні люди!
4. Неймовірні краєвиди
Отже, "Земля лисиць". Три подруги їдуть в гості до четвертої, але потрапляють не туди. А там, куди вони потрапляють, дуже красиво, трохи лячно, і на печі спить хтонічне лисяче божество. Щось почнеться, це сто процентів!
Наприкінці літа на головному смітнику міста Дим відбувався Великий лисячий збір. На нього приходили дорослі лисиці з сусідніх сіл і міст, а найвідчайдушніші навіть їхали товарними поїздами й електричками. Про день початку сходу лисиці дізнавалися особливим чином: почали шалено свербіти ніс і вуха — отже, Головна Лисиця згадує тебе, і час вирушати в дорогу.
Отредактировано (2025-10-12 12:59:42)
Нове від Ірени про її правнука, дуже непосидючого та балакучого: "Але матка має з ним десять світів". Себто хлопець її весь час тримає в напрузі питаннями й діями. Про таких дітей як в Україні, так і в Польщі кажуть "живе срібло", тобто ртуть.
Отредактировано (2025-10-13 20:14:51)

Нічосі, який класний флешмоб) Дякую! Теж піду серця порозсипаю.
Отже, проєкт Арадо, частина великого німецького проєкту Різе (Велетень). Ми були в підземеллях Каменної Гури - чудового містечка, просто-таки пронизаного підземними комплексами. Сьогодні відомо про десять підземних споруд для розміщення конструкторських бюро та заводів. На часи Другої світової Каменна Гура була одним із технологічних центрів німецької авіаційної промисловості. КБ Arado розробило найвідоміший реактивний літак Другої світової війни – Arado 234 Блискавка – та міфічний (так і не реалізований) майже стелс-літак Arado 555, який мав дозаправлятися в повітрі. Місто знаходилося у безпечній зоні, бо було поза досяжністю авіації союзників. При побудуванні підземель використовувалася примусова праця, і люди гинули тисячами (техніка безпеки? нахіба унтерменшам безпека?). Під час наступу армії СРСР там лікували поранених німецьких солдатів, але, оскільки спеціалісти були не висококваліфіковані, а умови - не пристосувані для одужання (вологість, холод, відсутність сонця етц), виживав там хіба 1 з 5 поранених.
Місце дуже атмосферне, бувають цікаві флешмоби та вистави (на жаль, ми не потрапили на них, але й так було супер). Можна помацати модель кокпіту літака Arado 555, яку працівники музею зробили під час ковіду, коли експозицію було зачинено для відвідувачів. Жартують - якщо буде ще одна епідемія, то зроблять літак повністю. Найсмішніший експонат - підводна міна. Гід запитав: "Як ви думаєте, яке відношення має ця міна до нашого музею?". Відповісти не зміг ніхто. Тоді нам пояснили, що цей експонат подарувала керівникові музею його дружина на річницю весілля XD

https://www.projektarado.pl/index.php
Отредактировано (2025-10-15 06:19:28)
А я просто так напишу, без картинок, що люблю твій безблог і дякую тобі анончику
цікаво пишеш
просто так напишу, без картинок
Дякую, дорогий! Це нереально приємно 
Комусь потрібен пендель, комусь кактус. Ікея поєднує!

Скаталися з Іреною в центр міста для підтвердження її акаунта в банку. Іііі... мало не заплакала, коли вона сказала - як все змінилося, це ж я років 8 не виїздила. Господи макаронний, у неї є дочка, 3 внуків, 7 правнуків, а вони не можуть, курва, бабцю з хворими ногами раз на рік вивезти погуляти! Бомбить нереально. Запропоную їй купити в розстрочку візок, і будемо з весни (якщо доживемо всі) катати її на якісь двіжухи хоч раз на місяць.
Нехай тут будуть трояндочки поблизу банку

Отредактировано (2025-10-17 20:52:36)
Лисиці освоюються на новому місці. Щось тут не так, але що саме?
Отредактировано (2025-10-18 13:13:12)
Отже, Каменна Гура (поч. Ландесхут) - 800-річне містечко близько до кордону з Чехією. Місто, де досі жива історія кількох країн, де ткали тонкий невагомий льон та будували літаки, де вся земля пронизана підземеллями, де восени блукають низькі хмари та у повітрі пахне димом, бо багато хто ще опалює житло вугіллям.
Свого часу Ландесхут входив до складу кількох держав - Чехії, Моравії, Прусії, Німеччини, Польщі. Через місто протікає річечка Бубр курва бобр, а першими, хто згадується в цих краях офіціально як сталі поселенці, було плем'я бобжан (курва бобр, кажу ж вам!).
Каменна Гура від самого початку розвивалася як центр торгівлі та виробництва сукна. Саме тут відбувалися повстання сілезьких ткачів (коротко - через політичні проблеми перестали завозити сировину, люди залишилися без роботи і почали бунтувати). Повстання жорстоко подавили, але роботу людям таки знайшли - на прокладанні “голодних” доріг (“голодні” - побудовані на держзамовлення, щоб безробітні мали працю й не померли з городу).
У 1426 році місто підпалили та пробували захопити гусити, однак мешканці боронилися так затято, що загарбники відступили.У 1813 році, під час наполеонівських війн, в Гурі якийсь час перебували російський цар Олександр I та король Пруссії Фрідріх Вільгельм III. У 1880-90х роках місто постраждало від низки сильних повеней, які забрали сотні життів. Під час Другої світової війни тут працювали переведені з Німеччини виробництва кулькових підшипників, літаків, снарядів. З липня 1944 року тут діяв філія німецького нацистського концтабору Гросс-Розен. Після того, як солдати 21-ї Радянської армії увійшли до Каменної Гори, німецьких мешканців поступово виселяли, а замість них поселялися поляки. Багато хто з депортованих німців ховав своє майно, тож в околицях часто знаходять монети, фарфор, картини.
Каменна Гура - одне з тих малих містечок, в які закохуєшся з першого погляду. Подивіться, яке воно колоритне!

Наймиліша історія містечка, як на мене, стосується фігури собаки, що розташована у ніші стіни парафії Святих Петра і Павла. У 1873 році тодішній парафіяльний священик, щоб заробити трохи на прожиття, влаштувався на оплачуваний підробіток до ратуші. У нього був пес, який дуже скучив за хазяїном. Священик наказав вирізати в парафіяльній стіні окремий вхід, через який бачив собаку під час роботи. Пес дуже радів, коли бачив, як господар висувається з вікна. Після смерті улюбленця священик дуже сумував, і, звичайно, наказав замурувати вхід. Втім, ніша залишилася як нагадування про цю історію. А кількадесят років по смерті священика в ніші поставили пам'ятник вірному собаці.
Отредактировано (2025-10-19 13:11:59)
Коли тил починає дорікати військовому, що він служить не там і не так – це викликає подив. Бо зазвичай це роблять ті, хто не хоче мобілізуватись навіть на тилові посади. Всі ті, хто "тримають економічний фронт", "корисніші в тилу" та "ненароджені для війни".
Так, у військових є своя ієрархія. Свій гумор. Своя зверхність. Але все це – жарти громадян Поліса. Щоб мати на них право, треба стати частиною Поліса. Скласти присягу і поїхати в район виконання. Тоді весь арсенал іронії до ваших послуг. Але не раніше.
Бо дорікати військовому в тилу можуть лише ті, хто робить для перемоги більше, ніж він. А не ті, хто менше.
Для мене стало несподіванкою, що офіційний слоган "Вроцлав — місто зустрічей" (Wrocław – miasto spotkań) першим придумав не хто інший, як папа Йоан Павло II. Це сталося у 1997 році, коли папа приїхав до міста з візитом.
/фото не має жодного стосунку до інфи, просто це Вроцлав)

Сьогодні бачила справжнього вальдшнепа! Але, на жаль, мертвого((
Неймовірно красивий птах, такі кольори, такий дзьобик. Поклала до коробочки, віднесла в парк, у кущі.
Фото не моє

Ура, ЦУКР на горизонті!
Польський Сейм схвалив зміни, які дозволять українцям із PESEL UKR отримати спеціальний дозвіл на проживання — карту CUKR.
🔹 Хто зможе подати заяву:
— у вас має бути статус PESEL UKR на 4 червня 2025 року,
— цей статус має бути чинним у день подання,
- і ви повинні мати його безперервно не менше 365 днів.
🔹 Як подати:
Процес буде повністю онлайн через нову платформу MOS 2.0.
Без візитів у уженд, без черг та відбитків пальців
🔹 Що знадобиться:
Фото, зразок підпису та трохи терпіння.
Воєвода за потреби зможе запросити паспорт чи документи, але в більшості випадків все пройде дистанційно.
⚠️ Наразі закон ще на етапі розгляду в Сенаті (29–30 жовтня).
І лише після офіційного оголошення від МВС процедура почне працювати — про це попередять щонайменше за 14 днів до старту.
Нарешті! Якось так я палаю й радію

Отредактировано (2025-10-24 20:54:44)
Це прекрасно, анончик. І казка про лисичок, і цукр. І пендель від кактуса 
І пендель від кактуса
Пендель від кактуса особливо. Ікея - весь час виводимо поза зону комфорту XD
23 жовтня 1985 року двоє братів-підлітків – 15-річний Адам і 13-річний Кшиштоф Зелінські – здійснили надзвичайну втечу з ПНР (польською ПРЛ (Польська Республіка Людова)). Вони росли в селі Жиракув коло міста Дембіце, в багатодітній сім'ї (8 дітей). Сім'я була бідна, але дружна, тому втеча не стала підлітковим бунтом проти батьків. Адам цікавився політикою й не хотів жити в країні за залізною завісою, а Кшиштоф просто хотів пригод.
https://kultura.onet.pl/film/wywiady-i- … ne/4dp0bsv
Отак виглядали братики у 1985

Отредактировано (2025-10-26 15:27:36)
Лисички вперше дивляться в очі Чорній Хтоні.
Отредактировано (2025-10-26 15:32:00)