Вы не вошли.
Зараз буде багато літер про копальню, увага!
ВАЖЛИВО! Перед спуском до штольні Леха (себто підземної частини музею, глибина 45 метрів) всіх питають, чи не мають вони клаустрофобій чи серцевих хвороб. Варто поставитися до цього питання серйозно, бо пересуватися доведеться в темряві, дорога часто буває нерівна й слизька, а ще під час екскурсії вас лякатиме підземний дух. Спойлерити не буду, якщо потрапите туди - матимете можливість відчути все на власнму досвіді. На поверхню екскурсії повертаються справжнім гірничим потягом - залізною гусеницею, куди складно залізти, де складно сидіти (місця мало), але найскладніше - то вилізти, приблизно як сардинці з бляшанки.
Словом, ми отримали з цих страждань купу задоволення, чого й всім бажаємо! XD
Підземний дух прийшов попросити замінити лампочку

https://www.kopalnia-muzeum.pl/
Отредактировано (2025-10-26 17:19:11)
Згадала і весь день співаю
Das Schiffchen fliegt, der Webstuhl kracht,
Wir weben emsig Tag und Nacht –
Altdeutschland, wir weben Dein Leichentuch,
Wir weben hinein den dreifachen Fluch,
Wir weben, wir weben!
Човник літає, ткацький верстат скрипить,
І вдень, і вночі тчемо старанно ми.
Стара Німеччино, ми тчемо твій саван,
Вплітаючи в нього потрійне прокляття -
Ми тчемо, ми тчемо!
Сілезські ткачі, Генріх Гейне, приблизний переклад
У 1707 році в містечку Хелмсько-Шльонське було збудовано знамениті “Дванадцять апостолів” - дерев'яні будинки для ткачів, що ткали лляне полотно. Після всіх повстань та воєн залишилося тільки 11 - згорів, що характерно, будинок з назвою “Юда” XD Втім, це дуже добре збережена пам'ятка, єдина така в Європі. Події відбувалися за часів, коли Нижня Сілезія належала Прусії.
Отак виглядали місцеві ткачі наприкінці 19 сторіччя
Будиночки
В будинку 15.
Герб села (колись воно було містом). Це білка! XD
В будинку 17.
Пан Адам
Отредактировано (2025-10-28 20:58:25)
Звичні для багатьох іноземців складнощі на кшталт "важива-овоце" для мене не є проблемою з перших днів у Польщі. Але є просто-таки камінь, який я не можу зрушити - це польське "взаємне", себто наше "навзаєм". Завжди говорю "навзаєм", хоча знаю, знаю, знаю, як правильно! І це нереально бісить! 
Отредактировано (2025-10-29 19:16:36)
О, поламалися одночасно пилосос і мікрохвильовка! Геловін на порозі XD

Спи спокійно, Петрусю. Спи спокійно, Віко. Спи спокійно, Даниле. Спи спокійно, Ангеліно.
Спіть спокійно, українські та польські брати й сестри. Ми пам'ятаємо.

Отредактировано (2025-10-31 22:03:43)
В͍̥̩̬̩̱̳͗͂̔̉́͌̃с̫̭͙͔̟̰̳̗̉͑̽͗̾і҉̯̣̲̤̮̞͕̑̓͂͒̄̀̒͊̽̊ͅ п҈̱͇̲̯̳͋̏̿̾о̶̘̟̦͙̬̑̓̀̿͐̀̈́̎͒̆̽̍б̶̩̯͓̝͉̑͌̋̾̔̚і̩̟͔̙̮͈̔̑̾̀͛̏̀̈̌г̵̦͈͖̗͇̮̾́̓̏̽л҈̪͍̟̭̿̅̓̈̋̔̋̅̓̾̚и̩̳̯̗̳͖́̈̋͆͆ в͎̩̲͙̱͖̩̓́̉̈́̐͛͂ З҉̜͍̪͉̰͇̯̫͔͉̄̾̉̔а̵͚̝͙͑̈́̈̍̃̀͗̌̚̚ͅл̶̩̖͎̲̘̟͕͊́̀͐̐̈͑͒̋́ѓ̴̯̳̥̖̪̪͙̯͒̌̄͗̅̚о̴̪̤̠̞̘̬͈̟͉͚̓͑͊͐̚,͖̬̲̦͍͕͈̯͕̍̊̓͗̌̈̽̾̂́̚̚ і҈̪̩̝̱̤̳̙̖͚̑̇̍̏̒͑̀̌̍̈́̊̚ я҈̪̪͚̰̥̥͚͚̜̠̯͑͋́̅͛̀̅̍̑͂ п͇͚̣̳̘̰͖̰͈͋̉͐͒͑о҉̗̝̜̰̲̠̤̭̌͂͑͑б̴̬͉͔̳͓̣͓̖̭̓͋͑̈̇̈́̋̈́͆і̶̲̱͉̱̦̤͎̖̾̎̒͆̃̑г̴͙͉̟̖͔̮̖̙̠͖̂͊̿͌́̆̄̇̇͂
Пробачте XD
Земля лисиць. Перший контакт на новому місці. Чому в цьому лісі небезпечно?
Частина 1. Втеча з міста
Частина 2. Як лисиці не туди приїхали і чому "не там" залишилися
Частина 3. Чорна Хтонь відкриває очі
Отредактировано (2025-11-01 13:55:14)
Зробила лисичок в ШІ, тільки Піввуха ніяк піввухою не виходить

Вчорашнє з роботи показати забула. Коли виходиш з ліфта, навіть лякаєшся в першу секунду XD

Настю мама била за український акцент, за «шо» і «га». Дівчина майже дві третини свого життя прожила в окупованому росіянами Криму. Але не вважала себе росіянкою. Каже, вона не відчувала нічого спільного з однокласниками-росіянами, які після 2014 року приїхали в Крим десь з Уралу.
Її подруга Аріна твердо знає, що її предки — із Закарпаття. Дівчина постійно зривала російський триколор, який мама вішала над її ліжком, натомість чіпляла туди український прапор — зшитий самотужки.
Олег — із Херсонщини, він прожив в окупації три роки й сім місяців. Вони з бабусею все чекали українського наступу, хлопець навіть не ходив до російської школи.
Усі троє дочекалися повноліття і виїхали на підконтрольну Україні територію.
Про навчання в російських школах, допити ФСБ, військовий вишкіл, які росіяни влаштовують для українських дітей на окупованих територіях. І про Україну, яку вони обрали, щойно стали дорослими — читайте у матеріалі Майї Орел.
https://hromadske.ua/suspilstvo/253930- … zhGFmuMIHw
Виявляється, актор Збігнев Цибульський, якого називали польським Джеймсом Діном, народився в Україні, в селі Княже (нині Івано-Франківська область). А загинув, як я вже згадувала, у Вро - намагався застрибнути у поїзд, що вже рушив. Друзі згадували, що він часто так робив, але цього разу нога застрягла між вагоном та пероном. Кажуть, що його смерть бачила Марлен Дітріх, яка якраз була в тому потязі.

Ryszard Kaja - Zaduszki
Отредактировано (2025-11-04 01:15:34)
Cьогодні від Зенка дізналася цікаве. Коли питають "коли (щось буде)", замість "ніколи" ("nigdy") відповідають "Na świętego Dygdy". Можуть ще й "na świętego nigdy" сказати, то вже хто як звик. А замість наших няньок та дитину без ока кажуть "Gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść" ("Де шість кухарок, там нічого їсти"). І ще - "Сzy się stoi, czy się leży, dwa tysiące się należy" XD Це прислів'я часів ПРЛ, про фіксовану оплату праці.
Отакий у нас був день

Знайшла класного польського ютубера, він робить сміхуйочки про Героїв 3. Наприклад
https://www.youtube.com/watch?v=xEEX9Xj91ic
А цю мотивацію до роботи я тепер дивлюсь щоранку XD
О 7 ранку був такий красивий великий місяць, з кратерами та тріщинками! А я криворукий фотограф, тому місяць вийшов маленький і невиразний

У нас коло дому є перехрестя з рухом по колу (по-польськи рондо). Коло зроблене невідомо навіщо, воно дуже незручне й маленьке, не всі водії його помічають/дотримуються. Тому у нас щотижня як мінімум стукаються, потім понівечені авта сумно чекають на евакуатор. Так от, сьогодні Зенек розповів, що це місце називається рондо Качинського XD
Ясна річ, що сама я так не жартуватиму, бо це польська трагедія, але ж добра назва. Тобто зла, звичайно XD
Картинка не моя, але гарна

Тихий золотий день. Сходили до Ясі, кузинки Ірени - вона отримала нову квартиру, маленьку, але дуже світлу й приємну, з двома балконами й білою кухенькою.
Назад йшли через парк, слухали дрозда, а Зенек розповідав про мідну копальню в Любіні. Казав, що туди не можна спускатися з мобілками й годинниками - бо дуже висока вологість. Ірена показувала - тут був магазин вендлін (копченостей), тут школа, тут цілий плац був заставлений домами, але під час війни туди потрапила бомба, тому руїни прибрали, а зробили парк. Ціле містечко будинків-привидів, доль-привидів, загоєних ран, старих шрамів. Цілий світ-привид, і ми вже майже привиди.

Отредактировано (Вчера 20:50:32)
Я копаюся у вішлисті онучка приблизно ось так (звук!)