Вы не вошли.
We three kings of Orient are
Bearing gifts we traverse afar
Field and fountain, moor and mountain
Following yonder star
https://www.youtube.com/watch?v=TmyhPZr … 90&index=2
Я вже казала, здається, що дуже люблю історію Трьох королів. Мені відзивається історія владних мудреців-астрономів, які кидають все і йдуть за далекою зорею, щоб побачити беззахисне дитя. Та й взагалі, історія Ісуса, людини (не розглядаю казочки про божественість), яка мала сміливість 2000 років тому сказати: "Хто з вас без гріха, нехай перший на неї той каменем кине!" - це щось надзвичайне.

Гарні новини!
17 грудня Європейський парламент проголосував за створення фонду ЄС, спрямованого на розширення доступу жінок до абортів у всьому блоці. Як повідомляє Politico, це історичне голосування поділило депутатів. Мета ініціативи — створення добровільного механізму, який фінансується з фондів ЄС для держав-членів, який забезпечив би законне та безпечне переривання вагітності для жінок з країн ЄС, де доступ до абортів відсутній.
«Ці зміни означають не лише безкоштовний медикаментозний (хірургічний) аборт, а й рівний доступ до пігулок для переривання вагітності для всіх мешканців ЄС. Коротше кажучи, певні системи охорони здоров'я матимуть додаткове фінансування на процедури аборту, які вони вже надають своїм громадянам та мешканцям безкоштовно. Люди з таких країн як Польща змушені платити за цю послугу з власної кишені. Ми хочемо це змінити», - заявила Марта Лемпарт з організації Strajk Kobiet в інтерв'ю Onet.
Як би не було складно фінансово, я завжди купую улюблену пепківську свічку з манго. Вона пахне розсолом, а це найкращий для мене аромат у світі XD Інтернетик каже, що це через дешеві складники, але божечки, як же ж це круто, що улюблена свічка така дешманська! І велика, мені її вистачає на пару тижнів. Приходиш, запалюєш свічку, і все стає трошечки краще.

На нашій сезонній поличці - картонні будиночки та чашки-чобітки з Ринку Вро.
Земля лисиць. Розвідка на ферму
Частина 1. Втеча з міста
Частина 2. Поїзд не туди
Частина 3. Чорна Хтонь відкриває очі
Частина 4. Небезпека неподалік
Частина 5. Коли приходить Велика Мати
Частина 6. Перший хлопець на селі
Частина 7. Початок зими
Частина 8. Подих страху
Частина 9. Цукор з пустелі
Частина 10. Весна з переживаннями
Котик отримав п'яту медаль.
Щіро вітаю вас з Котиком

Вітання Котику!
І велика подяка 
Дякую, дорогі!
Постійно дізнаюся нові слова і постійно забуваю їх сюди тягати. Наприклад, розмовне слово zajarać (заярачь) значить "запалити цигарку" (мб, травку, наркотик). Але ще може значити "зацікавитися", наприклад, "заярай шье тим фільмем" ("зацікався тим фільмом, розпали в собі інтерес").
Слово "gość" (гошчь") - не тільки гість чи клієнт, але (розмовне значення) й якийсь чоловік/хлопець, наприклад, "Spotkałаm na ulicy jakiegoś gościa" (Зустріла на вулиці якогось хлопця).
Коли хтось сильно злякається, то каже "Najadłam się strachu" (наїлася страху).
А ще мій якийсь там вже за рахунком польський каламбур. Будинок, де ми працюємо, вважається люксовим, однак має постійно якісь негаразди, наприклад, в підземному паркінгу зі стелі тече міні-водоспадик, і його ніяк не приберуть. Тому на чергову заяву, що тут елітне житло, я сказала, неочікувано для себе: "Грубойелітне!". По-польськи "jelito grube" (йеліто грубе) то товстий кишківник XD
Отаке стоїть коло нашого грубойелітного. Шляховий конус? Нічого подібного, я вважаю, що то ковпачок гнома.

Отредактировано (2025-12-22 20:03:32)
Ще згадала! У одного ютубера почула, як він називав кал "двуєчкою". Зацікавилася, дізналася, що цей евфемізм залишився в польській мові зі старої медичної системи, де "jedynka" означала сечу, "dwójka" - кал. Ще поляки називають какашки klocek (клоцек, так називають, зокрема, брусочки Лего) і bobek. А коли треба сказати, що хочеш до туалету, вживають "na stronę", себто "відійти в сторону", "za potrzebą" - то наше "за потребою", а в селі частіше кажуть "do wychodka" - до окремо розташованого туалету у вигляді будки з дерева.
І ще трохи не про какашки. Коли поляки шоковані чи здивовані, кажуть "о żesz ty w mordę jeża", "w dupę jeża" або, без їжака, просто "о w mordę!". А ще у них є нереально класна лайка "motyla noga" (дослівно "нога метелика"), це такий лагідний матюк чи експресійний (але культурний) вираз розчарування чи здивування.
Всім бажаю позитивного Різдва!
(картинка не моя, звичайно)

А зараз - дискотека! XD
https://www.youtube.com/watch?v=j1o7A14jnLE
Po twojej pysznej zupie
Nie ruszam dupy z klopa
Ta zupa byłа z mlekiem
Na mleko mam alergię
Ок, якщо серйозніше.
Ми виживемо.
https://www.youtube.com/watch?v=dg1eMpF … XQ&index=5
https://www.youtube.com/watch?v=IWFq7Se … rt_radio=1